Kingdom stories #1 – Marta en Maria

Kingdom stories 1 - Martha en Maria

Marta en Maria

Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: ‘Heer, kan het u niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen.’ De Heer zei tegen haar: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen.’

Lucas 10:38-42

In dit stukje lezen we over twee vrouwen, twee zussen, die een aantal mensen gastvrij ontvangen. Marta en Maria wonen in hetzelfde huis en zij zijn dus de gastvrouwen. De twee zussen gaan hier heel anders mee om. Marta wordt in beslag genomen door de zorg voor haar gasten, terwijl Maria zich bij de groep mensen voegt die naar Jezus luistert. De reactie van Marta is ergens goed te begrijpen, toch?! Het antwoord van Jezus is misschien dan ook wel anders dan verwacht.

Kijk goed naar wat Jezus hier tegen Marta zegt: ‘Maria heeft het beste deel gekozen.’ Jezus zegt dus niet dat Marta onjuist of verkeerd handelde, het was alleen zo dat de keuze van Maria beter was. Zo vraagt de Heer ook op dit moment aan jou: ‘Wat kies jij?’. Je hebt zelf de keus wat je elke dag doet en de Heer kijkt met veel liefde naar je. Hij zou het ontzettend fijn vinden als jij ook tijd aan Hem geeft. Daarom mag jij ook op dit moment de tijd nemen voor God.

Kijk naar je hart en probeer vast te stellen, ben ik op dit moment vooral een Marta of toch meer een Maria? Wat is nou eigenlijk mijn prioriteit? Zijn dat aardse zaken of is dat mijn geloof in de Here Jezus?

Als je erachter komt dat aardse zaken jouw prioriteit zijn en je graag wil dat God op nummer één staat, mag je het volgende gebed bidden:

Lieve Here Jezus, dank U dat U naar mij kijkt en zoveel van mij houdt. Dank U dat ik eerlijk naar U mag zijn. Heer, ik wil graag dat U op mijn nummer één staat. Ik wil graag een Maria zijn die tijd met U door wil brengen, want dat is het beste deel. Help mij om aardse zaken niet als prioriteit te stellen, maar om te streven naar een intieme relatie met U waar U op nummer één staat in mijn leven. In de naam van Jezus. Amen.

De luistertip voor deze week is Opwekking 462 ‘Aan Uw voeten, Heer’.
In plaats van altijd maar weer bezig te zijn, kom ik nu tot rust bij U.

– Laura van Langen